Schilderijen

HEDENDAAGSE STADSGEZICHTEN

Naar mijn werk


 

Ik schilder de binnenruimtes van een treinstation of een winkelcentrum. Het is Nederland zoals het er nu uitziet. Het zijn openbare ruimtes die nooit helemaal besloten zijn: er is altijd een glazen wand of een uitgang waar je blik naar toe kan. Het zijn ruimtes waar je doorheen kan en waar je letterlijk doorheen gaat. De mensen in de schilderijen zijn figuranten en vrijwel anoniem.

 


Ik maak foto’s van dit soort plekken. Mijn blik is afstandelijk: alsof je vanuit het neutrale perspectief van een bewakingscamera de stad vastlegt. Ieder schilderij begint met zo een terloops gemaakt snapshot. Ik zie van alles achter elkaar: een glazen schuifdeur met daarachter een stationshal waarin weer een stukje van de buitenlucht zichtbaar is.


 

De lijnen van raamkozijnen, pilaren of schuifdeuren zijn belangrijk. Deze horizontale, verticale en diagonale lijnen delen het schilderij op in grote en kleinere vlakken. Donkere en lichte vlakken en diffuse en preciezer geschilderde stukken wisselen elkaar af.  De kleuren die ik gebruik zijn koel en ingehouden.  De complexe beelden waar ik vanuit ga worden geordende composities.